Czerwona porzeczka – co warto wiedzieć o jej właściwościach?

Pytanie

Dlaczego warto ją jeść? Jakie posiada witaminy? W wakacje czerwoną porzeczkę jem codziennie;)

oczekuje 0
Anonymous 5 lat 1 Odpowiedź 1590 wyświetleń 0

Odpowiedź ( 1 )

  1. Te czerwone kuleczki są szczególnie zasobne w witaminę C, a porzeczka czarna zawiera jeszcze cztery razy więcej tej witaminy! Poza tym zawierają dużo beta–karotenu, witaminy PP i E. Są doskonałym źródłem potasu, miedzi, magnezu, żelaza oraz wapnia. Niezwykle cennymi składnikami występującymi w dużej ilości w porzeczce czerwonej są błonnik i jego rozpuszczalna frakcja – pektyny. Powodują one zagęszczanie i żelowanie substancji w obecności cukru, dzięki czemu porzeczki świetnie nadają się do produkcji przeróżnych dżemów i powideł. Oprócz tego pektyny maja zdolność obniżania poziomu cholesterolu, wypłukują substancje toksyczne, zwiększają uczucie sytości, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych.

Zostaw odpowiedź

Przeglądaj
Przeglądaj