Orzechy macadamia – dlaczego warto je jeść?

Pytanie

Bardzo mi posmakowały. Jakie wartości mają te orzechy? Jak często można sobie na nie pozwolić?

oczekuje 0
Anonymous 5 lat 1 Odpowiedź 787 wyświetleń 0

Odpowiedź ( 1 )

  1. Orzechy macadamia wywodzą się prosto z dalekiej Australii. Zbliżone wielkością do orzechów laskowych, mają wyjątkowo twardą łupinkę, dlatego kupuje się je już wyłuskane i gotowe do jedzenia. Doskonale pasują do farszów, słodkich kremów i do dekoracji ciast i ciasteczek, nadając im maślany i delikatny smak. Prażone i lekko solone mogą być smaczną przekąską. Ich spożycie wyraźnie obniża poziom niepożądanego dla zdrowia cholesterolu, co w konsekwencji redukuje ryzyko wystąpienia chorób w całym układzie krążenia. Dodatkowo orzechy macadamia zawierają selen i kwas solny – skuteczne w walce z rakiem.

Zostaw odpowiedź

Przeglądaj
Przeglądaj