Co to jest celiakia? Jak z nią żyć?

Pytanie

Jakie są objawy tej choroby? Jak ją rozpoznać? Proszę o odp.

oczekuje 0
Anonymous 6 lat 5 Odpowiedzi 1552 wyświetleń 0

Odpowiedzi ( 5 )

  1. zawsze można podpytać kogoś z ekspedientów czy nie?

  2. Umówmy się- choroba trzewna nie jest groźna, jeśli się przestrzega diety. A to też staje się coraz mniej trudne:). Są na rynku już nawet bezglutenowe pasztety Profi! Można jeść prawie wszystko, należy tylko bacznie sprawdzać etykiety :).

  3. no niestety nie wszystkie, niektóre firmy chyba nie mają kłosa jeszcze, np.Profi tak ma. Trzeba kody sprawdzać 🙂

  4. Celiakia = glutenozależna choroba trzewna. Nazwa skomplikowana, wiem… Jest to choroba uwarunkowana genetycznie, w której stwierdza się TRWAŁĄ nietolerancję glutenu, który zawarty jest w ziarnach owsa, jęczmienia, pszenicy i żyta. Dlatego wszelkie produkty zawierające te ziarna są w diecie bezwzględnie zabronione. Ostatnimi czasy na rynku większość produktów na etykiecie ma opis „nie zawiera glutenu”, bądź wprowadzony na terenie UE znaczek przekreślonego kłosa. Spożywanie glutenu przez osoby z celiakią powoduje odczyn alergiczny w nabłonku jelita, to może prowadzić do jego trwałego uszkodzenia. Objawem są biegunki i baaardzo cuchnące stolce po spożyciu produktów zawierających gluten. Wielu osobom celiakia kojarzy się z dziećmi, co nie jest prawdą, bo często osoby z czynnikiem genetycznym ją warunkującym dopiero po narażeniu na gluten, przy osłabieniu odporności itp. są narażone na rozwój choroby. W celu rozpoznania, jeśli masz jakieś wątpliwości, musisz udać się do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do gastroenterologa. On zrobi Ci konieczne badania, zwykle gastro i kolonoskopię po to, żeby pobrać wycinki ze ściany jelit co jest konieczne do postawienia rozpoznania.

  5. to o Szwajcarii tyle że na poziomie podrędniczka do WOSu dla szkoł sotpdawowych… kolejny, ktory nie wie o czym pisze

Zostaw odpowiedź

Przeglądaj
Przeglądaj