Jaki wpływ na nasze zdrowie mają chipsy?

Pytanie

Uwielbiam chipsy. Jaki wpływ mają na nasze zdrowie mają chipsy?

oczekuje 0
Anonymous 6 lat 1 Odpowiedź 1662 wyświetleń 0

Odpowiedź ( 1 )

  1. hmm biorą pod uwagę że w dzisiejszych czasach z pół kilograma szynki robi się półtora możesz być pewny że składniki z których są robione chipsy powszechnie są stosowane w produkcji żywności, nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwików, dopiero przy długotrwałym ich gotowaniu w tem. powyżej 120 wytwarza się reakcja w efekcie powstaje akrylamid …
    [[wiązek chemiczny, który powstaje naturalnie podczas obróbki termicznej w wielu rodzajach żywności, takiej jak kawa, czekolada, migdały, frytki, krakersy, czipsy ziemniaczane, produkty zbożowe, chleb, a nawet niektóre warzywa i owoce ]]. Powstaje głównie w żywności bogatej w skrobię, która jest ogrzewana w wyniku pieczenia, grillowania, smażenia czy gotowania. Jest charakterystyczny dla produktów o ciemnej, brązowo-żółtej barwie.. Dlatego akrylamid występuje w wielu popularnych produktach spożywczych powstających w wyniku smażenia, wypiekania, grilowania, gotowania i pieczenia:
    Ziemniaki i frytki;
    Warzywa, które są grilowane lub smażone;
    Produkty zbożowe, chleb i inne produkty piekarskie oraz
    Kawa.
    wytwarzanie akrylamidu można obniżyć umiejętnym sposobem wytwarzania żywności w następującej chronologi:
    Pieczenie
    Prażenie
    Smażenie
    Grilowanie
    Gotowaniie.
    stężenie akrylomidu jest różne i większe w zależności od –wyższej temperatury czy długości gotowania.
    –Chleb wybierać jasno brązowy nie ciemno.
    Smażenie ciętych produktów ziemniaczanych, takich jak mrożone frytki lub plasterki ziemniaków na kolor złotożółty zamiast brązowego pomaga ograniczyć powstawanie akrylamidu. Obszary brązowe mają tendencje do zawierania większych ilości akrylamidu.
    -Przechowywanie ziemniaków w lodówce może zwiększyć zawartość cukrów prostych, a zatem wytwarzanie akrylamidu podczas gotowania. Dlatego konsumenc***owinni przechowywać ziemniaki poza lodówką — najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu, takim jak szafka lub spiżarnia.

    Powszechność sprawia, że niemożliwe wydaje się jego całkowite wyeliminowanie z diety. PONADTO tutaj doszliśmy do zadanego pytania na początku.
    UWAGA : żadna agencja zajmująca się zdrowiem nie zaleca konsumentom zmiany ich zwyczajów żywieniowych z powodu akrylamidu, istnieją rozważne metody ograniczenia powstawania akrylamidu w wielu produktach.
    Czyli wynika z tego że wpierdzielanie chipsów dzień w dzień może przyczynić się do jakiejś choroby ale też nie zaleca się całkowitego wyzbycia nawyku ich jedzenia spowodowanych brakiem danych, no i tym że środek ten używa się w 40% produkcji , co jest praktycznie nie możliwe do wyeliminowania.

    Heat-Generated Food Toxicants: Identification, Characterization, and Risk Minimization : – raport Uni Europejskiej powszechnie dostępny

    (Generowane w wyniku obróbki termicznej substancje toksyczne w żywności: Identyfikacja, charakterystyka oraz ograniczanie czynników ryzyka). Zalecenia będące wynikiem projektu pochodzą od wiodących autorytetów zajmujących się akrylamidem oraz technikami ograniczania ryzyka związanego z jego spożywaniem.

    Co z tego Wynika?
    że szkodzą tak samo jak chleb ,kawa, ziemniaki, produktu zbożowe itd… ale ze względu na wysoką temperaturę przy produkcji i jej czas nie poleca się się nałogowego napychania zarówno dzieci jak i siebie chipsami 🙂 aczkolwiek paczuszka od czasu do czasu nie zaszkodzi w żaden sposób:)

Zostaw odpowiedź

Przeglądaj
Przeglądaj